THE LIGHT KIDS SCHOOL

Changing the world one child at a time...

Q1. What are your hours?

 Answer:Hours at TLK

TLK’s standard operation hours are Monday through Friday from 7:00 a.m. to 4:00 p.m.  Sharp!  Please plan to be here at 3:45 p.m.  If a special arrangement is required please contact us in advance.

The holidays are paid holidays for the staff and you are charged as usual for this time when we are closed.

 

Q2. What type of training do TLK staff members have?

Answer:TLK Staff Training

TLK staff receive on-going training in many areas including: blood borne pathogens, first aid, CPR, shaken baby syndrome, and how to recognize the signs of child abuse.  If you would like more information on staff certifications and training please contact Mrs. Mirian R.O. 

 

Q3. Do I still pay tuition if my child is absent?

Answer:TLK Absence Policy

If your child is absent, that day must be paid in full as if it is a regular day.  You are actually paying for a space for your child at TLK.  That space will be reserved for your child regardless of their attendance and staff will be scheduled to be there regardless.  If your child spends any part of the day here you will be charged for the full day. 

 

Q4. What type of late fees do you charge?

Answer:TLK Late Fees

Non-Sufficient Funds fee is N5,000 for every NSF check.  After your second NSF check we reserve the right to require that your child's tuition be paid in cash. 

Past due tuition fees are N3,000 for each week your tuition is late.

 

Q5. Can you explain the drop off and pick up procedures?

Answer:TLK Drop-Off and Pick-Up Policies

It is very important to use your Security card to "clock" your child in and out every day!

Morning transitions can be difficult.  We recommend that you allow yourself enough time for your child to get adjusted to the group setting before leaving.  Our learning session begins at 8:30 a.m. therefore punctuality is important and appreciated.  Late arrivals can cause a disruption to the classroom.  If your child will be late or absent please call us by 7:00 a.m. 

Your registration form indicates who may pick up your child.  Your child will not be released to anyone who is not on their registration form. We require ID card identification.  That identification will be checked against the name and spelling you have provided. If for any reason, a different person is sent to pick up the child, prior notice must be given to the school authorities.

 

Q6. How do I make sure my child gets their medication?

Answer:TLK Medicine Dispersement

TLK must maintain a written record of all medications given to each child.  Any medication brought to TLK must be in the original container from the pharmacy.  We must honour expiration dates.  Written permission is required from the parent/guardian each time your child receives a new prescription, even over-the-counter medicines require written permission.  The only exception is diaper rash cream and sunblock.

Medication permission slips are available from any staff person. 

Please be aware that the parent must give the initial dose of any new medication to the child at home.  TLK staff will be happy to administer the midday doses to your child as long as we have the written permission on file.  The child needs to be given the initial dose prior to TLK administering medicine in case of adverse reaction. 

 

Q7. What if my child is still in diapers?

Answer:TLK Diapering and Toilet Training

Toilet training shall be planned cooperatively between the parent/guardian and the primary caregiver; the minimum shall include washing hands after toilet use. The caregiver shall change diapers every 2 hours unless the child is napping or when soiled or wet unless they have a bowel movement.

Each caregiver shall thoroughly wash their hands before and after each diapering, and after cleaning up bodily fluids, using soap and running water.  They also wear fresh latex gloves with each diaper change.  There is no skin to skin touching while diapering.

We have a 2 Step cleaning process of the changing pads so no bottom will touch the pad until it has been cleaned with:

1.  Soapy Water

2.  Clear Water 

Q8. How do you discipline?

Answer:Little Angels Preschool & Daycare Discipline

Our approach to discipline is to distract the child's attention from the unacceptable behaviour, when under the preschool age of 2 years old. 

For our pre-schoolers, we discipline primarily for violent behaviour only.  For example, immediately after the negative behaviour the child will be pulled aside from the rest of the children.  The teacher will take that opportunity to teach the child:

1.  How to label the feeling.    "I'm angry he took my toy!"

2.  They will validate the feeling.    "It is O.K. to be angry.  Most people are angry when something of theirs is taken without permission."

3.  The teacher will give them choices for alternative actions.  "It is not O.K. to hit someone.  Try instead to tell an adult or try to trade toys." 

We never use corporal punishment: spanking, humiliating, name-calling, shaking or putting our hands on your child in any way that is not gentle. 

 

Q9. What happens when my child is ill?

Answer:Little Angels Preschool & Daycare Illnesses

If a child has a fever, diarrhoea, vomiting, rash, crying / complaining for a long period of time or are otherwise seriously injured a parent/guardian will be contacted to pick up the child as soon as possible. 

If your child is infected with conjunctivitis or pink eye, he or she must be on medication for 24 hours before returning to the canter. 

If your child has a combination of the following you will be asked to pick him/her up within an hour:  fever of 100.5 degree or above, diarrhoea, vomiting of any kind or any other contagious illness. 

Once your child is free of symptoms and has been on medication for 24 hours. 

We may require a Doctor's Written Authorization prior to re-admittance.

 

Q10. What time do you serve breakfast, lunch and snacks?  What type of foods do you serve?

Answer:TLK Meals

We serve breakfast from 8:00 until 8:30 a.m. 

Toddlers and Young Preschoolers eat lunch at 11:00 a.m.

Preschoolers, Pre-Kindergarteners and Summer Campers eat at lunch 12:00 noon. 

We do not prepare food for the children and as such parents are recommended to make their children’s food available. We honour anyone's food choices. 

 

Q11. Can my child bring their favorite toy or toys with them?

Answer:Bringing Toys From Home to Little Angels Preschool & Daycare

Please do not bring toys from home.  It can be difficult for children to share and it can cause disruptions.  Plus, we cannot be responsible for the care and cleaning of personal toys. 

Share

Find Us On Facebook